Fjellklatring for barn og ungdom

Fjellklatring er spennende og en god treningsform for barn og unge. I tillegg til klatreglede og mestringsfølelse er det mye man lærer når man klatrer, for eksempel om sikkerhet, natur og samarbeid. Det finnes mange tilbud for barn og unge landet rundt, her er noen av dem.

Mange steder tilbyr nybegynnerkurs i klatring både inne og ute. Klatreverket på Torshov i Oslo tilbyr klatring inne og klatring ute i grupper for barn og unge. Barn får rabatterte priser. For mange barn og unge går kanskje veien til fjellklatring først gjennom buldring, klatrevegg og kurs innendørs. Når man er klar til å klatre ute, tilbyr Norges Klatreforbund et kurs fra inne til ute. Dette er et kurs som varer 12 timer og går over 3 helgedager eller 3 ettermiddager. Man må ha fylt 13 år for å kunne delta på kurset. I tillegg må deltagerne ha bestått brattkortprøve og ha klatret noe på forhånd. Videre tilbyr Norges Klatreforbund et omfattende grunnkurs ute, men for å delta her må du ha fylt 16 år. Holmen klatresenter på Holmen i Asker tilbyr også et fra inne til ute kurs. Dette er fine kurs for deg som ikke har erfaring med å klatre ute fra før. De tilbyr videre et nybegynnerkurs i klatring ute, som foregår på klippefelt i Oslo-området. Etter dette kan du delta på mer tradisjonelle klatrekurs som gir deg mer kunnskap og erfaring med klatring. Disse tilpasses etter deltagernes tidligere erfaring. Holmen klatresenter arrangerer også en klatreleir for ungdom! Her kan barn og ungdom mellom 10 og 18 år delta på en fire dagers leir med klatring og friluftsliv i og rundt Oslo.

I Vestfold ligger Skandinavias største klatrepark Høyt & Lavt, og her kan barn klatre ute selv om de ikke er helt klare for fjellet. Her må du gjennom en obligatorisk opplæring, og så kan du kaste deg ut i spennende moro i fargekodede løyper. Du kan også dra på fjellklatring i selveste Jotunheimen med fjellklatring.no. Disse kursene følger kravene fra Norsk Fjellsportforum (NF). Alle kan delta, også de som ikke kan klatre fra før. Etter kurset kan du klatre uten instruktør. Dette kurset går over flere dager, og passer nok ikke for små barn. Du får studentrabatt på kursene som arrangeres av fjellklatring.no. Dersom du ikke bor i nærheten av noen av de nevnte mulighetene, finnes det trolig klubber i nærheten av der du bor. På nettsidene til Norges Klatreforbund finner du oversikten.